22 Ekim 2007


TERÖR SALDIRISINI ŞİDDETLE VE NEFRETLE KINARKEN

HERKESİ SAĞDUYULU OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ!


 

Sorunlarımızı barış, demokrasi

ve insan hakları temelinde çözmeliyiz!


 

Hakkari Yüksekova'ya bağlı Dağlıca Köyü'ndeki piyade taburuna önceki gün yapılan saldırı sonucu çıkan çatışmalarda 12 askerimiz şehit olurken, 16 askerimizin yaralanması ülkemizde büyük bir infial yaratmış, yurdun çeşitli bölgelerinde başlatılan gösteriler, binlerce kişinin katıldığı terörü lanet mitinglerine dönüşmüştür.


 

Petrol-İş Sendikası olarak, bu menfur saldırıyı şiddetle ve nefretle kınıyor, şehitlerimize rahmet, yaralılara acil şifalar, şehitlerin geride bıraktığı yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz.


 

Türkiye'de toplumsal barış tehdit altındadır ve toplumda giderek çatışma ve ayrışma kültürü hakim olmaktadır. Çünkü uzunca bir süreden beri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kimlik bağlamında birbirine düşürecek politikalar izlenmektedir. Bu politikalar kimilerince din ve mezhep temelinde yapılmakta, kimilerince ırk ve milliyetçilik temelinde yapılmakta, kimilerince azınlık ve kültürel haklar temelinde yapılmaktadır. Oysa Türkiye Cumhuriyeti yani Anadolu dediğimiz bu topraklar binlerce yıldır çeşitli inançlara, çeşitli ırklara, çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu mozaikte, bu toplumda insanlar birbirine hoşgörü ile yaklaşır. Bu mozaikte insanlar, birbirlerinin inançlarına, kimliklerine ve her türlü farklılıklarına saygı göstererek bir arada, birlikte binlerce yıldır yaşamaktadırlar.

 

Ancak ne yazık ki son gelişmeler, ülkemizin bu mozaiğini parçalayabilecek niteliktedir ve ülkemizin giderek bölünmesine ve parçalanmasına dahi gidebilecek ciddi bir iç savaşı, toplumsal çatışmaları beraberinde getirebilecek bir sürece doğru hızla ilerlemektedir. Bütün bunlara karşı bizim yapmamız gereken öncelikle sağduyulu davranmaktır. Toplumsal birlikteliğimizden taviz vermeden bütün bu sorunları demokrasi, barış, insan hak ve özgürlükleri temelinde çözmemiz gerekir. Eğer bu şekilde davranmazsak ve kimlik bağlamındaki ayrışmaların üzerine herkes kendi cephesinden gitmeye çalışırsa, toplumda barışı ve sağduyuyu hakim kılamazsak önümüzdeki günler bugünlerden çok daha kötü olacaktır.


 

Toplumsal çatışmaların olduğu yerde huzur, istikrar, demokrasi, barış, insan hak ve özgürlükleri olmaz. Onun için bunlara karşı sağduyulu olmamız ve ülkemizde toplumsal barışın sağlanması için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekir. Bu karanlığın önüne geçmek, başta bizlerin, işçi sınıfının, sendikaların görevidir.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

PETROL-İŞ SENDİKASI

MERKEZ YÖNETİM KURULU