BASIN AÇIKLAMASI

 

TÜPRAŞ İLE PETROL-İŞ TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZA TÖRENİ:

Sözleşmenin masada bitmesinden memnunuz”

 

2 Nisan 2007

Dört ay süren müzakerelerden sonra TÜPRAŞ’ta toplu iş sözleşmesi, bugün Petrol-İş Genel Merkezi’nde düzenlenen, Sendika Merkez Yönetim Kurulu Üyelerinin, Koç Holding ve TÜPRAŞ yöneticilerinin katıldığı bir törenle imzalandı. İmza törenine katılan Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut ve Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın yaptıkları açıklamalarda, sözleşmenin masada bitmesinden memnun olduklarını bildirdiler.

Öztaşkın, geçen yılın Aralık ayı başından beri yürütülen TİS görüşmelerinin anlaşmayla sonuçlanmasından, TİS sürecinin uzun ve yorucu geçmesine rağmen, sözleşmenin masada sonuçlanmasından son derece memnun olduklarını söyledi.

Uzun yıllardan sonra ilk defa taraflar olarak kendi özgür iradeleriyle sözleşmeyi bitirdiklerini ifade eden Öztaşkın, “Kamuda sözleşmeler, yıllarca gerek sendika, gerekse işveren olarak kendi özgür iradelerimizin dışında, daha çok siyasi müdahaleler ve yönlendirmelerle bitiyordu. Hatta bir çok maddenin nasıl bittiğine ilişkin bilgimiz dahi olmuyordu. Ancak çerçeve protokolü imzalandıktan sonra bilgimiz oluyordu. Ama yürüttüğümüz bu TİS sürecinde her bir maddeyi belki saatlerce, belki yeri geldiğinde günlerce tartışarak, içimize sindirerek, yorumlayarak, tek tek gözden geçirdik. Bir taraftan da kamu döneminde imzalanan sözleşmemizin temel ilkeleri korundu. Hatta kamuda iken 112 günlük yevmiye tutarında verilen yıllık 4 ikramiye, 120 günlük yevmiyeye çıkarıldı” diye konuştu.

Öztaşkın bu sözleşmenin, gerek bitiriliş şekli, gerekse içeriği ile kurumsal ilişkilerin gelişmesine de katkı sağlayacağına inandığını belirterek, “Sözleşmenin hepimize, kurumlarımıza, çalışanlarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, imza töreninde yaptığı konuşmada, “Taraflar olarak yaratılmaya çalışılan anlayışlara karşı olduk. 100’den fazla şirketimiz var. Hepsinde sendika vardır. Rahmetli Vehbi Koç’un da ifade ettiği gibi “şirket yönetim anlayışımız tüm çalışanlarla birlikte şirketi yönetmektir.” Başarıda herkesin katkısı olduğuna inancımız sonsuzdur. Biz sadece maddi değil, yaratılan sosyal olanaklarla da bunu yaratmaya çalışıyoruz. Bu güzel bir adımdı. Bundan sonra çok daha güzel gelişmeler olacağına inanıyoruz. Ben tekrar sizlere, bu kadar yapıcı, medeni, bu kadar güzel geçen görüşmeler için, katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun”dedi.

TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut, herkesin tereddütle beklediği bir dönemi elbirliği ile, başarıyla geçtiklerini düşündüğünü belirterek, “27 Ocak 2006 itibariyle başlayan değişim sürecinin aslında bir yansıması bu. Karşılıklı konuşarak, tartışarak, birbirimizle paylaşarak yeni sözleşmemizi bitirdik. Aslında Mustafa Koç’un BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile yapmış olduğu Küresel İlkeler Anlaşması kapsamında da çalışanların haklarının korunması ve iş huzurunun sağlanması ilkesinden yola çıkarak bir miktar da idari olarak ilave bir fedakarlığa katlandığımız açık” diye konuştu. Erkut şöyle devam etti:

Ama her şeye rağmen birlikte hareket ederek, bizim bu idari yükü, çok daha fazlasıyla tasarruf edebileceğimize, çok daha fazla alternatifler yaratabileceğimize inanıyorum. Önemli olan huzurlu ve sakin bir ortamda işimizi yapmak. İşimizin ne kadar ağır olduğunu hepimiz biliyoruz. En ufak bir dikkatsizliği, konsantrasyon kaybını kaldırmayan bir iş. Hem kişinin kendi riski var, hem maliyetleri yüksek. Bu çerçevede bizim düşüncemiz bütün çalışanların, huzurlu bir şekilde, sadece işlerini düşünerek çalışmaları. Önemli olan bundan sonraki dönemdir, sağlıklı huzurlu, bir şekilde, elbirliği ile çalışıp daha güzele gitmektir. Ben bu sözleşmenin tekrar hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

Kamuoyunun bilgilerine sunarız.

Saygılarımızla.

Petrol-İş Sendikası                                            TÜPRAŞ

Basın Danışmanlığı                                            Kurumsal İletişim Müdürlüğü

(0216) 474 98 70                                               (0262) 316 31 36