İŞTEN ÇIKARILAN 5 ÇALIŞANA DESTEK VEREN İŞÇİLER FABRİKADAN ZORLA ÇIKARILDI

 

BPO işvereni, “işgalci” diye işçilere iş başı yaptırmıyor

27.01.2006

 

Sendikamızın örgütlenme çalışması yürüttüğü, Bursa Panayır mevkiinde kurulu, otomotiv yan sanayi firması BPO B Plas Plastik’te çalışan 5 işçinin iş akitlerinin 24 Ocak tarihinde feshedilmesine diğer işçiler  tepki gösterince, işveren  tüm işçileri jandarma zoruyla fabrikadan çıkardı. Sendikamız, dört gündür fabrika önünde bekleyen ve iş başı yaptırılmayan işçiler ile çıkarılan işçilerin tekrar işe alınarak tüm işçilere iş başı yaptırılması için mücadele veriyor.

 

Anayasal ve yasal haklarını kullanarak örgütlenme çalışmaları yapan Sendikamız, Bursa’da bulunan CEY PLASTİK TEKSTİL OTOMOTİV TİC. SAN. LTD. ŞTİ.,  BPO B PLAS PLASTİK OMNİUM OTOMOTİV PLASTİK YAN SANAYİ  A.Ş. ve B PLAS BURSA PLASTİK İNŞAAT ve TURİZM SANAYİ TİCARET A.Ş. işyerleri için  18.03.2003 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvuru yaparak işkolu tesbit talebinde bulundu. Bakanlık müfettişlerince bu şirket işyerlerinde yapılan incelemede, bu işyerlerinin 03 nolu petrol, kimya ve lastik işkolunda bulundukları tesbit edildi.  Bu tesbitlere karşı işveren, Türk Metal Sendikası ve işveren sendikası MESS aracılığı ile Bursa İş Mahkemelerinde itiraz etti.

 

Bu itirazlar üzerine yapılan yargılama sonucunda CEY PALSTİK TEKSTİL OTOMOTİV TİC. SAN. LTD. ŞTİ. ile BPO B PLAS PLASTİK OMNİUM OTOMOTİV PLASTİK YAN SANAYİ  A.Ş. işyerlerinin 03 nolu petrol, kimya ve lastik İşkolunda bulundukları gerekçesi ile davaların reddine karar verildi. B PLAS BURSA PLASTİK İNŞAAT ve TURİZM SANAYİ TİCARET A.Ş.. işyerinin ise 13 sıra numaralı metal işkolunda olduğuna karar verildi ve iş bu karar Sendikamızca temyiz edildi.

 

İşveren örgütlenmeye karşı

 

Mahkemece 03 nolu petrol, kimya ve lastik işkolunda bulunduğuna karar verilen CEY PLASTİK TEKSTİL OTOMOTİV TİC. SAN. LTD. ŞTİ. ile BPO B PLAS PLASTİK OMNİUM OTOMOTİV PLASTİK YAN SANAYİ  A.Ş. işyerlerinde Sendikamız üye kaydetmeye başladı.

 

Bu örgütlenmeden haberdar olan işveren, BPO B PLAS PLASTİK OMNİUM OTOMOTİV PLASTİK YAN SANAYİ  A.Ş. işyerlerinde çalışan 5 işçinin iş akdini  24.01.2006 tarihi itibariyle feshetti.

   

BPO işvereni, çalışanların en doğal hakkı olan, Anayasa ve yasalarca güvence altına alınmış olan, sendikalaşma hakkını tanımak istemiyor, hatta zorla engellemeye çalışıyor. İşçilere “ Siz Petrol-İş’e üye olamazsınız, siz benim istediğim sendikaya üye olun” diyor. Ve bu tutumuyla hem Anayasa’yı, hem çalışma yasalarını tanımam diyor. Biz Petrol-İş Sendikası olarak  işverenin bu tutumunu doğru bulmuyoruz ve kınıyoruz. BPO işçisi, Cey Plastik işçisi, B Plas işçisi örgütlenme tercihini Petrol-İş Sendikası olarak yaptılar. Artık bu karardan geri dönüş yoktur.

 

Sendikamıza üye olduğu için işverenin 5 işçi arkadaşımızı işten çıkarması, tüm çalışanları tedirgin etmiş ve vardiya çıkış saatinde, saat 16.00’da işyerinde bir araya gelerek, 16.00-24.00 vardiyasının gelmesini beklemeye başladılar. İşveren ise bu bekleyişi “işyerimi işgal ettiler “ diye değerlendirerek hemen jandarmaya haber vermiş ve jandarma zoru ile işyeri boşaltılmıştır. İşveren tarafından jandarma zoru ile işyerinden çıkartılan BPO işçileri ise işyeri önünde tekrar işbaşı yapmak için beklemeye başladılar ve şunu sormaktalar; yasalar işverenin keyfine göre mi uygulanacak?

 

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur

 

Petrol-İş Sendikası

Merkez Yönetim Kurulu adına

 

Mustafa ÖZTAŞKIN

Genel Başkan