- Petrol İş’ten kadın sağlığı kampanyası

- Petrol-İş’ten kadın sağlığı atağı

- Kadın üyelerin, üye eşlerinin sağlığı Petrol-İş’in gündeminde

 

Petrol- İş Sendikası 22 Ocak Pazar gününden itibaren kadın üyelerine ve erkek üyelerin eşlerine yönelik bir kadın sağlığı kampanyası düzenliyor…

 

17.01.2006

 

Kampanyada İstanbul Tıp Fakültesi Kadın ve Çocuk Sağlığı Eğitim ve Araştırma Birimi  uzmanları tarafından hazırlanan ve sendika tarafından çoğaltılan bir dizi broşür, kadınların üreme sağlıkları açısından özel bir öneme sahip olan doğum kontrol yöntemlerini anlatıyor…

Bunun dışında doğuma hazırlanan, doğum yapan ve bebek büyütme durumunda olan annelere yönelik iki küçük kitapçık da hazırlandı.

 

Kampanya kapsamında kadın sağlığına yönelik bir dizi seminer de planlandı. Bu program da  Petrol-İş ile birlikte daha önce bu konuda önemli çalışmalara imza atan İnsan Sağlığı ve Eğitimi Vakfı (İNSEV) tarafından yürütülecek.

 

Kampanyanın açılışını 22 Ocak 2006 tarihinde Petrol-İş Bandırma Şubesi tarafından Eken Prestij Otel Toplantı Salonu’nda düzenlenecek olan etkinlikte Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz İsmet Yiğit gerçekleştirecek… Sendika tarafından çoğaltılan bilgilendirici broşürler dağıtılırken, vakfın uzmanları da verecekleri seminerde sağlam kadın kontrolleri, kadının üreme sağlığı hakkında genel bilgilendirme yapıp, soruları yanıtlayacak…

 

Kampanya, sağlık konusunda Petrol-İş’li kadınların bilinçlendirilmesini hedefliyor ama hedeflediği bir başka konu daha var: İş kolunda kadınlara özel sağlık sorunlarının saptanması… Buradan hareketle kadın işçilere yönelik sağlık planları geliştirilmesi hedefleniyor. Aynı zamanda işçi sağlığı ile ilgili yapılan çalışmalardaki önemli bir boşluğun doldurulması da mümkün olacak. Ülkemizde nadir olarak yapılan işçi sağlığı araştırmaları, genellikle erkek işçi merkezlidir…

 

Riskleri bilelim ki harekete geçelim…

İşçi sağlığı alanında toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini gidermek için kolları sıvayalım…

 

Projenin çıkış noktaları

Kadın ve erkek biyolojik olarak birbirinden farklı iki cins… Bu farklılık onların farklı sağlık sorunlarıyla karşılaşmasına da temel teşkil ediyor…

Kadınlar, adet görürler, gebe kalırlar, doğum yaparlar ayrıca doğurganlığın sona ermesiyle de menopoza girerler, bunların hepsi kadınların fizyolojisinden kaynaklanan süreçlerdir… İşte bu süreçlerde kadınlar erkeklerden farklı bazı sağlık sorunları yaşayabilirler. O nedenle kadınlara ait sağlık sorunlarının ayrıca ele alınmaları gereklidir…

Bu temel farklılık dışında kadınlar sağlık hizmetlerine ulaşmada erkeklerden daha geri durumdadırlar… Kadın çoğu kez kendi bedenine ilişkin hastalıklarda kendi karar vermemekte, onun sağlığı ile ilgili kocası, kayın babası ya da kayınvalidesi etkili olmaktadır. 

Türkiye’deki kanser vakalarının dağılımına baktığımızda erkeklerde ilk sırayı yüzde 29.5 akciğer kanseri alırken, kadınlarda yüzde 23.5 oranla ilk sırada meme kanseri bulunuyor,  bunu yüzde 12.4 oranıyla yumurtalık ve rahim kanserleri izliyor...

Kadınlarda görülen kanserlerde ilk iki sırayı üreme sağlığı ile ilgili kanserlerin alması oldukça düşündürücüdür…Bu kanser türlerinin sıklığı,  kadınların kendi üreme sağlıklarıyla ilgilenmediklerinin açık göstergesidir…Geleneksel değer yargıları, utanma, sıkılma erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün olan bu hastalıkları ölümcül hale getirebiliyor.

 

Kadınlara özgü sağlık problemleri

Kadın sağlığı sadece üreme sağlığı ile sınırlı değildir elbette… Obeziteden kalp krizine, ruhsal problemlerden kemik erimesine kadar onları tehdit eden bir dizi sağlık problemi var…

İş yaşamında ise genel sağlık sorunlarına,  iş yeri koşullarından ve çalıştıkları sektörlerden kaynaklanan bir dizi sağlık problemi daha ekleniyor… 

Annelik ve işe bağlı çifte yük, kadınların ruh sağlığının bozulmasında önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Kadınların geçici işlerde çalışması daha az iş güvenliği, iş yerinde yaşadıkları taciz, depresyonlara yol açıyor. Ayrıca pek çok kadın hamileliğinin belli dönemlerine kadar çalışır…Fakat çoğu kez yapılan işçi sağlığı programlarına gebe işçilerin sağlığına yönelik önemler dahil edilmez…

Kadınların pek çok sağlık sorunun üstesinden gelmeleri için öncelikle kendi bedenlerini tanımaları, onun sesine kulak vermeleri gerekiyor… Bu da elbette eğitimle olabilecek bir şey…

Sağlığın insan yaşamındaki merkezi öneminin bilincinde olan sendikamız, üyelerini, üye eş ve çocuklarını sağlıklı yaşam konusunda bilgilendirme faaliyetlerine önümüzdeki dönemde de devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

Petrol- İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu 

 

Petrol- İş Sendikası Kadın Sağlığı Söyleşileri

 

Konu: Kadının Üreme Sağlığı 

Süre: 180 dakika

Tarih: 22 Ocak Pazar 2006

Saat : 13.00

Yer: Eken Prestij Otel Toplantı Salonu (Bandırma)

Katılımcılar:

-  Melek Ergin- İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın ve Çocuk Sağlığı Eğitim ve Araştırma Birimi Hemşiresi

-  Ayşe Köybaşıoğlu Güngör- İnsan Sağlığı ve Eğitim Vakfı (İNSEV) eğitimcisi

-  Petrol- İş Kadın Dergisi

 

Ayrıntılı bilgi için:

 

Petrol-İş Kadın Dergisi

Tel: 0 216 474 98 70

www.petrol-is.org.tr

E-posta: merkez@petrol-is.org.tr