SENDİKAMIZ ÜYESİ 213 İŞÇİ SOKAĞA ATILDI…

 

İki yıl önce AKP’nin özelleştirdiği İGSAŞ kapısına kilit vurdu

 

15 Aralık 2006

 

Kocaeli’nde kurulu olan ve 2004 yılında özelleştirilerek Yıldız Entegre firmasına satılan, Türkiye’nin tek üre üreticisi İGSAŞ Fabrikası bugün (15 Aralık) itibariyle kapısına kilit vurdu.  İGSAŞ işvereni doğalgaz fiyatlarından kaynaklanan yüksek maliyeti  gerekçe göstererek fabrikayı kapattı.

 

Fabrikanın kapanması nedeniyle Petrol-İş Sendikası’na üye 213 işçi de işini kaybetti, sokağa atıldı. Sendikamız üyesi işçiler fabrika önünde toplanarak işverenin kapatma kararını protesto ettiler. Eyleme geçen üyelerimiz “İGSAŞ’ı satanı biz de satarız,” “İGSAŞ kapatılamaz,” “İş, ekmek yoksa barış da yok” şeklinde sloganlar attılar.

 

Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın İGSAŞ fabrikasının önünde eyleme başlayan işçilere ve kamuoyuna hitaben yaptığı açıklamada,“Türkiye’de özelleştirilen fabrikaların yüzde 40’ı kapatıldı. Ülkemiz tamamen ithalat ülkesi konumuna geldi. Gübre firmaları yüzde  60 oranında ithalat yapıyor. İGSAŞ Türkiye’nin tek ÜRE fabrikası, burası kapatılamaz. Burada çeşitli oyunların oynanmasına müsaade etmeyeceğiz.  Kimse,  213 işçiyi çıkartıp, 3-4 ay sonra bu işçileri tekrar sendikasız olarak, düşük ücretle, sosyal hakları olmadan çalıştırma planları kurmasın. Buna müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.

 

İGSAŞ’ın kapatılarak, limanının yan kuruluşlar için kullanılmasına izin verilmeyeceğini belirten Öztaşkın, “ Gerekirse fabrikaya kapanacağız. Ne fabrikaya gelen araçları içeriye sokacağız, ne de limandan yük çıkarttıracağız. Ben kazanamıyorum diye işçileri mağdur etmeye kimsenin hakkı yok”  dedi.

 

Fatura işçiye kesilemez

İşverenin fabrikayı satın aldığı zaman iyi para kazandığını, bugün para kazanamıyorum diye faturayı işçiye kesmesinin, işçiyi cezalandırmak istemesinin kabul edilemez olduğunu belirten Öztaşkın," İşverenin İGSAŞ’ı alırken tüm bu gelişmeleri bilmesi lazımdı. İlk yıllarda İGSAŞ’a ödediği paranın yarısını kazanırken hiç sesi çıkmıyordu. Faturanın işçiye kesilmesine müsaade etmeyeceğiz. Petrol-İş  Sendikası olarak işçilerimizin  kenara atılmasına izin vermeyeceğiz ” dedi. Öztaşkın şöyle devam etti:

 

Bu işin siyasi sorumlusu AKP iktidarı

“Bu işin siyasi sorumlusu AKP iktidarıdır. “Ben özelleştirdim, oldu bitti”  diyerek işin içinden sıyrılamazsınız. Özelleştirmeyi “güzelleştirme” diye tanımlayanların, üretimin artacağından, daha verimli çalışacağından söz edenlerin, bu durum karşısında ne söyleyeceklerini çok merak ediyoruz. Göz göre göre yaklaşık 2000 kişinin ekmek kapısı, çiftçinin dostu, nakliyecinin ekmek kapısı, ülkeye yaklaşık 150 milyon $ katkı sağlayan, ülkenin konusundaki tek üre üretim tesisinin şalterinin indirilmesi karşısında kayıtsız kalabileceklerini düşünmek bile istemiyoruz. Buradan bir kez daha siyasi iktidarı, bu önemli siyasi sorumluluğuna sahip çıkmaya davet ediyoruz. İşvereni de belli hesaplar peşinde olmaması konusunda uyarıyoruz.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur

 

PETROL-İŞ SENDİKASI

MERKEZ YÖNETİM KURULU