İşten çıkarmalar, işçiler arasındaki ayrımcılık Petrol-İş’in sabrını taşırdı

 

TPAO işçileri yarım gün  iş bıraktı

 

TPAO’nun Batman, Adıyaman, Ankara ve Trakya bölgelerinde çalışan 3 bin 500’ü aşkın Petrol –İş üyesi işçiler, işten çıkarmaları, işçiler arasında ayrımcılık yapılmasını ve zorunlu emekliliği protesto etmek için bugün saat 08.00-12.00 arasında, yarım gün  iş bıraktılar. TPAO’nun Batman, Adıyaman, Ankara ve Trakya bölgelerine bağlı işyerlerinde çalışan Petrol-İş üyesi, 273 işçi işini kaybetti.

 

 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO), Batman, Adıyaman, Ankara ve Trakya bölgelerinde çalışan 3 bin 500’ü aşkın Petrol –İş üyesi işçiler, işten çıkarmaları, işçiler arasında ayrımcılık yapılmasını ve zorunlu emekliliği protesto etmek için bugün saat 08.00-12.00 arasında, yarım gün  iş bıraktılar. TPAO’nun Batman; Adıyaman, Ankara ve Trakya bölgelerine bağlı işyerlerinde çalışan Petrol-İş üyesi 273 işçinin iş akdi feshedildi. Sorunlara çözüm bulabilmek amacıyla TPAO işyerlerinde çalışan Petrol-İş üyesi işçilerin, ilk kez, aynı gün ve saatte birlikte gerçekleştirdiği iş bırakma eyleminden de sonuç alınamazsa önümüzdeki günlerde daha farklı eylemler ortaya konulacak.TPAO’nun Batman, Adıyaman, Ankara ve Trakya bölgelerindeki işyerlerinde yaşanan sorunlar şöyle:

 

Trakya bölgesinde 51 işçi çıkarıldı

TPAO’nun Trakya bölgesinde çalışan Petrol-İş üyesi 51 taşeron işçisinin işine son verildi. Diğer yandan Türk-İş ile hükümet arasında yapılan anlaşma protokolunda, zorunlu emeklilik yapılmayacaktır maddesi olmasına rağmen işveren işçileri zorunlu emekli etmeyi sürdürüyor. Petrol-İş, 51 işçinin işine son verilmesinin yasal olmadığını iddia ederek yargıya başvurdu. 24 Mayıs’taki duruşmada bir karar verilemezse konu bilirkişiye gidecek. Petrol-İş, TPAO Bölge Müdürlüğü’nün Genel Müdürlüğü yanlış yönlendirmesinin de 51 işçinin iş aktinin feshedilmesinde etkili olduğunu bildirdi. Bu işçilerin geçici işçi statüsünde işe alınması talep edilirken, Petrol-İş üyesi 270 işçi, diğer bölgelerde yaşanan haksızlıkları da protesto etmek amacıyla yarın yarım gün iş bırakma eylemi yapacaklar.

 

Batman’da verilen sözler tutulmadı.

 

Toplam 2 bin 600 işçinin çalıştığı TPAO’nun Batman Bölgesi’ndeki  505 taşeron işçisinin tümü önce işten çıkarıldı. Petrol-İş’in yargıya başvurup davayı kazanmasından sonra  bu işçilerin 380’i geçici işçi statüsünde işe geri alınırken, 125 işçiye bu imkan verilmedi. TPAO,  125 işçiyi  geçici statüdeki işçiler gibi yılda 11 ay yerine, 6 ay çalıştırmak ve asgari ücret  üzerinden ödeme yapmak istiyor. Sendika üyeliğinden istifa etmeleri için de baskı yapıyor. Petrol-İş,125 işçiyle ilgili olarak verilen sözlerin tutulmasını ve bu işçilerin geçici işçi statüsüyle tekrar işe alınmalarını talep ediyor.

 

Adıyaman’da 89 işçinin iş akti feshedildi

TPAO’nun Adıyaman Bölge Müdürlüğü’nde de Petrol-İş üyesi 339 taşeron işçisinden 250’si geçici işçi statüsüne alınırken, 89 işçinin iş akidleri  feshedildi. Petrol-İş, 89 işçinin da geçici işçi statüsünde geri alınması için yargıya başvurdu. 250’si geçici, toplam 750 işçinin çalıştığı Adıyaman Bölge Müdürlüğü’nde de TPAO, işçileri zorunlu emekli etmeye çalışıyor. Bölgede sondaj çalışmalarını yavaşlatan TPAO’da önümüzdeki günlerde sıkıntıların daha da artacağı bildiriliyor. Adıyaman TPAO Bölge Müdürlüğü’ndeki Petrol-İş üyesi işçiler de tüm bu taleplerinin karşılanmaması ve diğer bölgelerde yaşanan sorunların çözülmemesi nedeniyle yarım gün iş bırakacaklar.

 

Mevsimlik işçilikten kurtulamadılar

 

Petrol-İş’ in Ankara Şubesi’ne bağlı, TPAO Ankara Genel Müdürlük’te 500, Gölbaşı’nda 300, Milas’ta (Güllük) ise 16 işçi çalışıyor. Sendikanın Ankara Şubesi’ne üye işçilerinin 300’ü mevsimlik statüsünde. Petrol-İş, bu işçilerin geçici işçi statüsüne alınmasını talep etmesine karşın, bu zamana kadar TPAO yönetiminden olumlu bir yanıt alamadı. Diğer yandan TPAO Güllük’te çalışan 16 işçiden, 15-20 yıllık geçici işçi statüsündeki 7 işçinin de iş akitlerini feshetme kararı aldı.

 

Petrol-İş yetkilileri yaptıkları açıklamada, tüm bu sorunların çözümüyle ilgili olarak sendikanın görüşlerinin TPAO yetkilileri tarafından dikkate alınmadığını, randevu taleplerine yanıt verilmediğini ve çeşitli bahaneler öne sürülerek görüşmelerden kaçıldığını, oyalama taktiğinin izlendiğini bildirdiler. TPAO yetkililerinin bu tavırları devam eder ve sorunlar çözülemezse, Petrol-İş daha etkili mücadele yollarına başvuracak.