Elazığ’ın can damarı Ferro Krom’u 58 milyon dolara Yıltaş aldı

 

PETROL-İŞ, FERRO KROM  İŞÇİLERİNİ DESTEKLİYOR

05.05.2004

 

Eti Krom A.Ş.’ye bağlı, Elazığ’da bulunan  Ferro Krom Fabrikası’nın 58 milyon dolara Yıltaş firmasına satılmasına karşı, burada çalışan 446 işçinin yemek boykotu ve açlık grevi eylemlerini desteklediklerini açıklayan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın “ 18 yıllık özelleştirme uygulamaları sonucu tam bir fiyaskodur. Türk toplumu özelleştirmelerden ne iktisaden, ne de sosyal açıdan hiçbir yarar görmedi” dedi. Türkiye Maden-İş Sendikası Elazığ Şube Başkanlığı’na gönderdiği mesajda, özelleşen her yerde özelleştirme suçlarının işlendiğini, tam bir soygunun yaşandığını bildiren Öztaşkın açıklamalarını şöyle sürdürdü:

 

“Toplumsal emeğimizin birikimi olan kamu kuruluşlarımız bizlere sadece burada çalışmak için değil, aynı zamanda buraları korumak için de emanet edilmiştir.18 yıldır özelleştirmeye karşı kesintisiz bir mücadele veren Petrol-İş Sendikası; işinize, işyerinize ve ülkemize sahip çıkan Ferro Krom işçilerinin haklı mücadelesini desteklemekte, toplumsal sorumluluk taşıyan herkesi sadece iş yerlerimizin değil, bütünüyle kamusal alanın tasfiye edilip, sosyal devletin ortadan kaldırılması politikalarına karşı mücadeleye çağırmaktadır”.

 

58 milyon dolara Yıltaş firması aldı

 

Elazığ’ın can damarı Ferro Krom Fabrikası’nın 4 Mayıs tarihinde yapılan özelleştirme ihalesini 58 milyon 100 bin dolar teklif veren Elazığlı Yıltaş firması kazandı. İhaleye, Yıltaş’ın yanısıra Yıldırımlar, Erdemir, Cihan Madencilik, Avrasya, Mepa, Ceka, Güneş Turizm firmalarıyla  Ali Geçim katıldı. Maden ocaklarında 10 milyon ton rezerv bulunduğu, fabrikadaki 8.5 milyon dolar nakit para ile mevcut stokların değerinin ise 124 milyon dolara ulaştığı bildiriliyor. Firma 3 yıl içinde 150 bin ton metal elde etmek için üretim yapmak zorunda. İhaleyi kazanan firma bu üretimi gerçekleştiremezse yanlızca 1 milyon dolar ceza ödeyecek. T.Maden-İş  Sendikası yetkilileri Ferro Krom’un özelleştirilmesiyle kromda tekelin özel sektöre geçtiğine de dikkat çektiler.

                                                                               

                                                                         Saygılarımızla

 

                                                       Merkez Yönetim Kurulu adına

                                                              Mustafa ÖZTAŞKIN

                                                                   Genel Başkan