YAŞASIN 1 MAYIS!

01.05 2004

Komşumuz Irak ABD’nin açık işgali altında yeniden özgürlüğünü kazanmaya çalışıyor. Barışseverlerin verdiği mücadele, ülkemiz emekçi çocuklarının bu haksız savaşta hayatlarını kaybetmelerinin önüne geçti. Irak’ın işgaline ortak olmadık. İnsanlarımızın ve gelecek nesillerin komşusuna saldıran bir halk olarak utanç duymamalarını sağladık. Irak’taki işgale karşı direniş ABD Ortadoğu’yu terk edene kadar devam edecektir. Çünkü, işçi sınıfı biliyor ki, emekçilerin çıkarı halklar arası dostlukta yatar.

Komşularımız savaşırken, sendikalarımız da pek çok zorlukla boğuşuyor. Bir yandan yerel yönetimlere daha fazla hak veriyoruz görüntüsü altında yeni bir işsizlik furyası başlatılıyor. Diğer yandan ülkemizin yüz akı kamu işletmeleri haraç mezat birilerinin eline teslim ediliyor. Halkın sesi olması gereken medya ise, tümüyle siyasi iktidarların borazanı haline dönüşüyor.

Ülke ekonomisi uzun zamandır siyasilerin müdahale edebildiği bir alan olmaktan çıktı. İMF’nin direktifleriyle hareket eden AKP, halkın iradesini hiçe sayıyor. AKP iktidarı, henüz yıpranmamış olmanın getirdiği boş güvene dayanarak halkın gerçek gündemiyle ilgilenmiyor. Fakirliği ortadan kaldırmayı değil, göz boyamayı marifet sayıyor.

Ekonomi iyiye gidiyor, enflasyon düştü diyorlar. Dövizde iniş devam ediyor diyorlar. İhracat patladı diyorlar. Halkın durumu iyi diyorlar. Kısacası ekonomide bir bahar havasının yaşandığını iddia ediyorlar. Tüm bunların aslında ne anlama geldiğini bilmekteyiz. Yalancı baharların ardından yeniden fırtınaların kopacağını bilmek için kâhin olmaya gerek yok.

Enflasyon düşüyor, ama halkımızın parası yok. Doların fiyatı iniyor, ama işsizlik sürekli artıyor, can yakıyor. Yurtdışı itibarımız yüksek, ama Türkiye’nin gözbebeği kamu kuruluşlarına hayali tabela şirketleri talip oluyor. Çağdaşlaşıyoruz, ama grevler yasaklanıyor. Demokrasi güçleniyor, ama mitinglere izin verilmiyor. İşçilerle işverenler aynı gemide deniyor, ama kölelik koşulları dayatan iş kanunu çıkartılıyor. Gelirimiz artıyor ama adaletsiz bölüşüm insanlarımızı sefalete itiyor. İhracat oranları rekor kırıyor, ama toplu sözleşmelerde sıfır zam dayatılıyor. Ülkemiz zenginleşiyor, ama, yoksulluk her yanı sarıyor. Uluslararası sözleşmeler imzalanıyor, ama sendikalaşmak isteyen işçiler hâlâ işten atılıyor.

Petrol-iş, işte tüm bu sorunların farkında. Sendikamız, ülke halkının, emekçilerinin, Türkiye işçi sınıfının sorunlarını görüyor. Sendikamız daha atılacak çok adım olduğunun bilincinde. Zorlukları hep birlikte yaşıyoruz. Ama, biz kurtuluşu da görüyoruz. Petrol-iş, üyelerinden aldığı güçle işçi sınıfının birliğini sağlamak üzere elinden gelen her şeyi yapıyor.

1 MAYIS, tüm bu dertlerin yeni hamlelerle bertaraf edilmesi için hazırlık günümüz olacak! İşçimiz, emekçimiz, işsizimiz, kamu çalışanımız, emeklimiz, köylümüz, öğrencimiz, gencimiz, kadınımız, erkeğimiz 1 MAYIS’ta ortak taleplerimizi haykıracak!

1 MAYIS’ta, ülkemizin NATO’nun sıçrama tahtası olmasına karşı, emekçi çocuklarının savaşta kırılmasına karşı, özelleştirmelerden dolayı halkımızın mağdur edilmesine karşı, işçi sınıfımızın yasalarla elinin kolunun bağlanmasına karşı, sendikaların gücünün yok edilmesine karşı alanlarda olacağız!

1 MAYIS’ta kölelik yasalarının son bulması için, demokrasi için, emeğin kurtuluşu için, halkın örgütlü gücü için, adil gelir dağılımı ve paylaşım için, örgütsüz işyeri kalmaması için, sendikasız, sigortasız çalışmaya son demek için alanlarda olacağız!

YAŞASIN 1 MAYIS! YAŞASIN İŞÇİLERİN BİRLİĞİ!

YAŞASIN İŞÇİ SINIFININ ULUSLARARASI BİRLİK, MÜCADELE, DAYANIŞMA GÜNÜ!

İŞÇİ SINIFIMIZ YAŞADIĞI TÜM ZORLUKLARI AŞACAK!

BAYRAMIMIZ PETROL-İŞ ÜYELERİNE VE TÜM EMEKÇİLERE KUTLU OLSUN!

Merkez Yönetim Kurulu adına

Mustafa Öztaşkın