PLASTAŞ İŞÇİLERİNİN EYLEMİ 14. GÜNÜNE GİRDİ

Öztaşkın: “Süren’in peşini bırakmayacağız”

09.11.2004

İki yıldır ihbar ve kıdem tazminatlarını alamayan Plastaş işçilerinin Galatasaray Spor Kulübü Eski Başkanı Faruk Süren’in sahibi olduğu, Gebze- Çayırova’da kurulu Makine Takım Endüstrisi Fabrikasının önünde eş ve çocuklarıyla başlattıkları eylem bugün 14. gününe girdi.

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın  Plastaş işçilerinin eyleminin 14. gününde Makine Takım Endüstrisi Fabrikasına gelerek işçileri ziyaret etti. Öztaşkın burada yaptığı konuşmada işçilerin hakları ödenene kadar eylemleri sürdüreceklerini ve Faruk Süren’in peşini bırakmayacaklarını söyledi. Öztaşkın şöyle konuştu:

“Faruk Süren işçilerimize karşılığı olmayan, ticari faaliyeti bulunmayan Plastek adlı bir şirketin senetlerini vererek üyelerimizin tepkilerini dindirmeye çalıştı. Süren tüm iyi niyetlerimize rağmen doğru bir tavır sergilemedi. Hiçbir taahhüdünü yerine getirmedi. Çileyi, açlığı, yoksulluğu çeken, çocuklarına bir lokma ekmek bulamayan üyelerimiz bu güne kadar sabretti. İyi niyetimizi koruduk ama görüyoruz ki bu iş, iyiniyetle olmayacak. Bundan sonra bizden iyi niyet göstermemiz beklenemez. Çünkü Süren’in dürüst olmayan tavrından bıktık. Süren bu işçiler eylem yapmaktan bıkar diyorsa yanılıyor. Eylemleri paramızı alana kadar sürdüreceğiz. Faruk Süren’in peşini bırakmayacağız.’

Lütuf değil hakkımızı istiyoruz

Süren’den lütuf değil haklarını istediklerini belirten Öztaşkın konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz geceleri nasıl uyuyamıyorsak Faruk Süren  de uyuyamayacak. Süren’den hesap sormak için buradayız. Birazcık vicdanları, birazcık yürekleri varsa bu işçilerin sesine kulak verirler. Süren bize ne zaman sahte olmayan, gerçek senetler verirse ancak o zaman eylemlerimizden vazgeçeriz. Aksi takdirde sadece bu fabrikanın önünde  değil,  Faruk Süren’in olduğu  her yerde eylemleri sürdürmeye kararlıyız.”

Yapılan protokole uyulmadı

Transtürk Holding Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Süren, sahibi olduğu Plastaş Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş’de çalışan üyelerimizin ücret, ihbar ve kıdem tazminatlarını iki yıldır ödemiyor. Transtürk Holding kuruluşlarından olan, otomotiv ve beyaz eşya sektörüne plastik parça üreten, Tuzla’daki Plastaş Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin 2002 yılı Haziran ayında kapanmasıyla, bu işyerinde çalışan Petrol-İş üyesi  100 işçi ücret, ihbar ve kıdem tazminatlarından oluşan haklarını iki yıldır alamıyor. Süren, yapılan protokole göre, üyelerimize olan toplam 802 bin ABD Doları borcu ödeme taahhüdünde bulundu.

1 Temmuz 2002 yılında imzalanan sözleşmenin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, Transtürk’ün patronu Faruk Süren bu zamana kadar bu taahhüdünü yerine getirmedi. Faruk Süren’in sahibi olduğu ve iki yıl önce üretimini durduran Plastaş Fabrikası işçilerinin alacakları ücret, ihbar ve kıdem tazminatlarının toplamı işçi başına 4 milyar lira ile 22 milyar lira arasında  değişiyor.

Özellikle otomotiv ile beyaz ve kahverengi eşya endüstrilerine plastik parçalar üreten Plastaş, almış olduğu ISO 9002 sertifikası ile 1996 yılında başlattığı ihracat seferberliği doğrultusunda sektörünün önde gelen kuruluşlarından biriydi. Dolayısıyla Plastaş’ın kapanmasında çalışanların hiçbir kusuru bulunmuyor. Buna rağmen patronların yanlış kararlarının bedeli işçilere çıkartılıyor. Faruk Süren’in Makine Takım ile Transtürk Holding’inin 35.5 milyon dolarlık borçları İstanbul Yaklaşımı çerçevesinde yeniden yapılandırıldı. Süren’in borcu 7 yıla yayıldı. Süren, İstanbul Yaklaşımı ile soluk alırken söz verdiği halde işçilere olan borcunu  ödemedi.