GEBZE FABRİKASI’NDAKİ ASPİRİN HAMMADDE ÜRETİM BÖLÜMÜNÜ KAPATTI
Bayer Türk de işçileri kapıya koydu28.09.2004
Bayer Türkiye, Bayer Türk Gebze Fabrikası’ndaki hayvan sağlığı ve ziraat ürünlerinin yanı sıra Aspirin’in aktif maddesi asetilsalisilik asit’i de içeren aktif kimyasal hammaddeler üretilen bölümünü kapattı. Sendikamıza üye 14 işçiyi emekli eden firma, 6 üyemizi de işten çıkardı. Fabrikada eyleme başlayan 80 üyemiz işten çıkarılan üyelerimiz geri alınana kadar eylemlerini sürdürecekler.
İlaç, sağlık ürünleri, tarım ilaçları, polimerler ve kimyasallarda dünya çapında üretim yapan,136 binden fazla patent, 26 binden fazla ticari markaya sahip olan Alman kökenli Bayer AG’ye bağlı Bayer Türkiye, Bayer Türk Gebze Fabrikası’ndaki hayvan sağlığı ve ziraat ürünlerinin yanı sıra Aspirin’in aktif maddesi asetilsalisilik asit’i de içeren aktif kimyasal hammaddeler üretilen bölümünü kapattı. Sendikamıza üye 14 işçiyi emekli eden firma, 6 üyemizi de işten çıkardı. Bayer Türk Gebze Fabrikası’nda çalışan Sendikamız üyesi 80 işçi, işverenin bu kararını protesto etmek ve işten çıkarılan arkadaşlarının geri alınması için eyleme başladı. Dün geceyi fabrikada geçiren işçilerin eylemine bugün de eş ve çocukları katılacak. Sendikamız üyesi işçiler, işten çıkarılan arkadaşları geri alınana kadar eylemlerini sürdürmekte kararlılar.
Görüşmelerden sonuç alınamadı
Sendikamız Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Bayer Türk Kimya San. Ltd. Şti. Genel Müdürü Heiner Gattineau ile konuyu daha önce görüştüklerini ancak bir sonuç alınamadığını belirterek şu bilgileri verdi:"Sayın Gattineau kendisiyle yaptığımız görüşmede, Bayer’in Gebze’deki Aspirin hammaddesi üretilen bölümünün kapatılacağını ve bu hammaddenin artık İspanya’daki fabrikadan ithal edileceği bilgisini verdi. Aspirin hammaddesi üretilen bölümün kapatılmasından sonra fabrika genelinde 14 işçinin emekli edileceğini belirten Gattineau, 6 işçinin ise Bayer Türk’ün diğer fabrika veya aynı fabrika içinde başka bölümlerde istihdam edilmesi için çaba göstereceğini bildirdi. Ancak son durumda bu işçiler kapı dışarı konuldu."
Türkiye’ye doğrudan yabancı sermaye gelmediğine, mevcut yabancı sermayenin de artık istihdam yaratmadığına, mevcut üretim tesislerini kapattığına dikkat çeken Öztaşkın şöyle devam etti.
“İşten çıkarılan işçilerin maliyetini, kısa ve uzun vadede paylaşabileceğimizi Bayer yöneticilerine teklif ettik. Bayer Türk ile yapacağımız toplu iş sözleşmelerinde bu durumu göz önüne alacağımızı belirtmemize rağmen işveren buna olumsuz yaklaştı ve işçiler işten çıkarıldı.” |