Etibank bakır madenindeki faciada 19 işçinin ölümü derin üzüntü yarattı:

 

09.09.2004

 

Madende hayatını kaybeden işçiler

özelleştirme politikalarının kurbanı

 

Kastamonu’nun Küre ilçesinde STFA’nın işlettiği Etibank A.Ş’ye ait bakır madeninde çıkan

yangında, 19 maden işçisinin ölümü ve 19 işçinin de yaralanması, ülkemizde ve örgütümüzde derin bir üzüntü yaratmıştır. Yangında hayatını kaybeden işçilere Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralı işçilere ise acil şifalar diliyoruz.

 

Daha önce Karadeniz Bakır İşletmeleri tarafından işletilirken, önce Eti Holding’e, sonra Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredilen maden sahasının işletme hakkı, bu yılın şubat ayında yapılan özelleştirmeyle STFA tarafından satın alındı. Özelleştirmeyle birlikte konfederasyonumuz TÜRK-İŞ’e bağlı Türkiye Maden-İş üyesi işçilerin iş akitlerinin feshedildiği bakır madeni işyerinde, özelleştirildikten sonra iş kazalarının arttığı tesbit edilmiş, çıkan yangın ile ölümlü ve ölümsüz iş kazası doruğa ulaşmıştır. Özelleştirmelerle mücadele ederken, özelleştirmelerin işçi sağlığı ve güvenliği açısından da riskler taşıdığını bu vesile ile belirtmek istiyoruz.

 

Özelleştirmeler sonucunda özel sektörün eline geçen işletmeler kar amacına odaklandığı için, kamu yararı ile işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerine gerektiği gibi önem verilmemektedir. Kastamonu’daki yangın bunun bir çok örneklerinden sadece biridir. Bakır madeninde hayatını kaybeden işçiler, özelleştirme politikalarının kurbanı olmuşlardır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

                                                      Merkez Yönetim Kurulu adına

                                                                 Genel Başkan

                                                              Mustafa Öztaşkın