ÜLKER GRUBU, KENDİ KURDURDUĞU SENDİKAYA

Petrol-İş’ten istifa etmeyen

28 işçinin iş akdi feshedildi

05.10.2004

Grubun ambalaj şirketlerinden 494 işçinin çalıştığı Polinas’ta, işçileri kendi eliyle kurdurduğu ancak toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi olmayan Öz-Petrol-İş’e üye yapan Ülker Grubu, işçilerin 54 yıllık Petrol-İş Sendikası’na geçmeleri ve bu sendikadan istifa etmemeleri üzerine, işçilerin iş akitlerini feshetti.

Ülker Grubu, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu ambalaj ve hizmetler grubu şirketlerinden, 494 işçinin çalıştığı Polinas Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş  işçilerini önce kendi eliyle kurdurduğu Öz - Petrol-İş Sendikası’na üye yaptı. Ancak toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi olmayan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kayıtlarında dahi yer almayan bu sendikadan işçiler kendi özgür iradeleriyle istifa edip, 54 yıllık Petrol-İş Sendikası’na geçince, Ülker Grubu işçilerin Petrol-İş’ten istifa etmeleri için yoğun baskı uyguladı.

Ülker Grubu şirketlerinden Polinas işvereni, Petrol-İş’ten istifa etmeyen ve  Öz - Petrol-İş’e geçmeyen 28 işçiyi dün işten çıkarttı. Onursal Başkanlığını Sabri Ülker, Holding İcra Kurulu Başkanlığını Murat Ülker’in yaptığı 60 yıllık Ülker Grubu’nda kendi özgür iradeleriyle sendikalarını seçen işçilerin işten atılmaları, 500’e yakın işçinin çalıştığı Polinas’ta işçilerin büyük bir tepki göstermesine neden oldu. İşçilerin özgür iradeleriyle örgütlenmelerine tahammül edemeyen Ülker Grubu, işten çıkartmaya ise performans düşüklüğünü gerekçe gösterdi. Oysa çıkartılan 28 işçiden 9’unun, Petrol-İş’ten istifa etmedikleri için daha önce görev yerleri değiştirilmiş, 7’si Grubun Gebze, 1’i Ankara, 1’i de Konya’daki işyerlerinde görevlendirilmişti.

İşçiler eylemde

Ülker Grubu işvereninin Petrol-İş Sendikası’ndan istifa etmedikleri gerekçesiyle 28 işçiyi işten çıkartmasını  protesto eden Polinas işçileri eyleme başladılar. Dün, fabrikada  işe giriş ve çıkışlarda alkışlı protesto eylemi yapan işçiler, bugün de gece yarısından sonra fabrikadan çıkmayacaklar. Üç vardiya çalışılan Polinas’ta iki vardiya fabrikayı terk etmeyerek geceyi işyeri yemekhanesinde geçirecek.

Çarşamba günü ise işçilerin eylemine, eş ve çocukları ile  İzmir ve çevresindeki işyerlerinden gelecek Petrol-İş Sendikası üyesi işçiler de katılacak. Aynı gün saat 16. 30’da  Polinas işyerinde, Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Genel Sekreteri Mustafa Çavdar ve Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri İsmet Yiğit ve Polinas işçilerinin de katılacağı bir toplantı düzenlenecek ve basın açıklaması yapılacak.

Ambalajda lider firma

Ülker’in Ambalaj Grubu’nun iki temel şirketinden biri olan Polinas, ürünlerin orijinal ambalajlarında ve  plastik filmde uzmanlaşmış bulunuyor. Perakendecilik sektöründe,Türkiye ambalaj sanayinin hakimi ve ambalaj film üretiminde yüzde 65’lik pazar payına sahip olan Polinas, üretiminin üçte birini de ihraç ediyor. Türkiye’nin ilk ve en büyük BOPP (Çift Yönde Gerdirilmiş Polipropilen ) film üreticisi olan Polinas, 1982 yılında kuruldu ve 1985 yılında 5 bin ton/yıl kapasite ile üretime başladı. Bugün 173 bin 500 metrekarelik bir alan üzerinde, 7 BOPP üretim hattı, 1 CPP-MOPP üretim hattı, 1 adet kaplama tesisi, 5 adet metalize tesisi, 1 adet halogram tesisi ve 2 adet açma şeridi tesisi ile hizmet veren Polinas, 100 bin ton/yıl kurulu kapasite ile tek çatı altında dünyanın en büyüğü.