SENDİKASIZLAŞTIRMA POLİTİKASI TÜM ACIMASIZLIĞI İLE SÜRÜYOR

 

Jotun Boya Fabrikası’nda 45 üyemiz işini kaybetti

 

   28.12.2004

 

Sendikamız Trakya Şubesinin örgütlü olduğu, Çerkezköy’de kurulu Jotun Toz Boya Ticaret ve Sanayi A.Ş. fabrikasında çalışan 55 üyemizden 45’inin iş akitleri feshedildi. İşverenin, fabrikada örgütlü sendikamızı tasfiye girişimi olan bu olaya sendikamız üyesi işçiler büyük tepki göstererek fabrikada direnişe geçtiler. Toplam 80 işçinin çalıştığı fabrikada sendikamız 1989 yılından bu yana örgütlüydü.

 

İşveren TİS koşullarına uymadı

 

Jotun Toz Boya Ticaret ve Sanayi fabrikasında, 2 günlük grevden sonra Ekim ayında toplu iş sözleşmesi imzalandı. Ancak işveren bağıtlanan sözleşmedeki kapsam dışı maddesine uymadı. İmzalan toplu iş sözleşmesine uymayan işveren kapsamdışı personel sayısını genişleterek sözleşmeyi ihlal etti. Sendikamızın tüm uyarılarına rağmen işverene geri adım attırılamayınca üyelerimiz üç gün yemek boykotu yaptılar.  İşverenin fabrikaya noter getirerek üretim yapılmadığına ilişkin tespit yaptırmak istemesiyle gerginlik arttı ve 45 üyemiz işten çıkarıldı.

 

Jotun işvereni sendikayı hazmedemiyor

 

Jotun işvereni bir diğer fabrikası Jotun Boya Sanayi ve Ticaret A.Ş’deki örgütlenmeyi de acımasız bir şekilde engelledi. Bu fabrikada da örgütlenen ve sendikamıza üye 28 işçi işten çıkarıldı. Her iki işyerinde de sendikayı yok etmek isteyen Jotun işvereni bu konuda başarılı olamayacaktır. Baskı ve işten çıkarma ile sendikal örgütlenmenin önünü keseceklerini sanan işverenler yanılıyorlar. Petrol-İş Sendikası Jotun Boya Sanayi ve Ticaret A.Ş ile Jotun Toz Boya Ticaret ve Sanayi fabrikalarında sendikal mücadeleyi sürdürecektir.

 

Birlik gücümüz olacak

 

Biz Petrol-İş Sendikası olarak birliğimizin, gücümüz olacağının bilincindeyiz. Sendikamızda ve üyelerimizde de bu inanç ve azim bulunmaktadır. Anayasa ve yasalarda teminat altına alınan, çalışanların örgütlenme özgürlüğünü hiçbir baskı ve güç engelleyemez. Biz elbette sendika olarak işyerinde üretimin sürmesi, etkin ve verimli çalışmadan yanayız. Ancak işveren de bilmelidir ki fabrika olunca işçi olacak, örgütlenme olacak, sendika olacaktır. Biz Jotun işverenine tekrar sesleniyoruz ve bu çağrıya uymasını talep ediyoruz.  İmzaladığınız toplu iş sözleşmesi koşullarına uyun ve çıkardığınız üyelerimizi geri alın! Bu kadar çalışanı bu kış koşullarında sokağa atma hakkınız yok. Çağrımıza uymanız, toplu iş sözleşmesini uygulamanız durumunda bilin ki bu fabrikada hiçbir sorun kalmayacaktır.

 

PETROL-İŞ SENDİKASI

MERKEZ YÖNETİM KURULU