AB’YE EVET DİYEN İŞVERENLERİN ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜNE TAHAMMÜLLERİ YOK

 

 Sendikalı oldular diye işten atıldılar

  27.12.2004

 

Koç Holding şirketlerinden Aygaz, sendikalı oldukları gerekçesiyle Adana Dörtyol Dolum Tesislerinde müteahhit Hüseyin Tanin’e bağlı olarak çalışan Petrol-İş Sendikası üyesi 66 işçiyi işten çıkardı. Aygaz’ın dolum tesislerinde 78 işçi çalışıyordu. Aygaz işvereni, hiçbir işyerinde sendikaya tahammül edemiyor. Petrol-İş Sendikası üyesi işçiler, Aygaz Dörtyol Dolum Tesisleri önünde eyleme başladılar. Giriş ve çıkışları kapatan işçiler işe geri alınana kadar eylemlerini sürdürecekler.

 

Sendikaya tahammül yok

 

Aygaz Dolum Tesisleri işçilerinin sendikaya üye olma süreci temmuz ayında başladı.Petrol-İş Sendikası önce işkolu tespiti için 5 Temmuz’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na müracaat etti. 20 Ağustos’ta ise çoğunluk tespiti istendi. 6 Eylül tarihinde Bakanlık bu işyerinin 03 nolu işkolunda olduğunu bildirdi. 7 Aralık tarihinde ise çoğunluğun sağlandığına ilişkin cevap geldi. Petrol-İş Sendikası 15 Aralık’ta ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Adana Bölge Müdürlüğü’ne çoğunluk tespitine itiraz olup olmadığını sordu. Bu arada çoğunluk tespitine işverence itiraz edildiği öğrenildi. Aygaz işvereni  24 Aralık 2004 tarihi itibariyle sendikaya üye olan işçilere, iş akitlerinin feshedildiği tebligatını yaptı. İşçiler, bugün jandarmalar tarafından dolum tesislerinden dışarı çıkarıldı. Petrol-İş Sendikası üyesi işçiler, sendikanın Adana Şube yönetiminde eyleme başladılar.

 

Örgütlenme özgürlüğü engellenemez

 

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girişini destekleyen işverenlerin ancak AB’nin en önemli kriterlerinden, çalışanların örgütlenme özgürlüğü kriterine tahammül edemediklerini ve çifte standart uyguladıklarını söyledi. Öztaşkın,  AB sürecinde özgürlük, demokrasi, insan hakları söylemlerini dillerinden düşürmeyen işverenlerin, uygulamada bu söylemlerin tam tersini yaptıklarını, sendikalı oldular diye kış-kıyamet demeden işçileri kapı önüne koymaktan çekinmediklerini kaydetti. Aygaz işvereninin bu tutumunu kınadıklarını ve en sert tepkiyi göstereceklerini söyleyen Öztaşkın, işçilerin, emekçilerin örgütlenme özgürlüğü mücadelelerini hiçbir gücün engelleyemeyeceğini bildirdi.