HÜKÜMETİN KAMU SÖZLEŞMELERİNE

KAYITSIZ KALMASI SABRIMIZI TAŞIRDI:

 

Pazara değil sokağa çıkıyoruz!

 

28.05.2009

 

250 bin kamu işçisini ilgilendiren 2009-2010 dönemi kamu toplu iş sözleşmeleri görüşmelerine Ocak ayında başlanmasına rağmen bu zamana kadar bir sonuç alınamaması, Hükümetin kamu toplu iş sözleşmelerinde ciddi bir öneri getirmemesi kamu işçisinin sabrını taşırdı. Sendikamız üyesi 6 bin 400 kamu işçisinin, TPAO, BOTAŞ, ETİBOR, MKEK ve TMO Afyon Alkoloid Fabrikası işyerlerinde 21 Mayıs'ta ülke genelinde yaptıkları protesto eylemleri bu sabah da sürdü.

 

Petrol-İş'in Adana, Adıyaman, Ankara, Bandırma, Batman, Bursa, İstanbul 1 Nolu Şube, İstanbul 2  Nolu Şube, Kırıkkale ve Trakya şubelerinde örgütlü, kamu kuruluşlarında çalışan işçiler bu sabah işbaşı yapmayarak 1 saatlik oturma eylemi gerçekleştirdiler.

 

Pazara nasıl, hangi parayla çıkalım?

İşveren örgütleri krize çare olarak “ Evde oturma pazara çık” kampanyası başlatıyor. Bu ağır ekonomik kriz koşullarında 250 bin kamu işçisinin toplu iş sözleşmesi imzalanmaz ve 5 aydır bekletilirken, ekonomik ve sosyal hakları verilmezken pazara nasıl, hangi parayla çıkalım? Binlerce işçi işini kaybederken, işçilere ücretsiz izin kullandırılırken, ücretler reel olarak gerilerken işçi de, emekçi de pazara çıkacak para mı kaldı? Talep artışı işten çıkarmalar durdurularak, kazanılmış haklar korunarak, ücretler reel olarak artırılarak sağlanabilir. Oysa bugün bunlar yerine işçilerle, emekçilerle alay edercesine “Evde oturma, pazara çık” kampanyaları düzenleniyor. Kamu işçisi bu tür kampanyaları değil, Hükümetin ve Kamu-İş'in kamu toplu iş sözleşmelerini bir an önce bitirmesini istiyor. 

 

Ekonomik krizin etkilerinin her geçen gün daha fazla hissedildiği ve faturanın krize neden olmayanlara kesilmek istendiği bir dönemdeyiz. Bu toplu iş sözleşmeleri, krizin bedelini ödememek, kazanılmış haklarımızı korumak, reel olarak ücretlerimizi artırmak ve yıllardır çözümlenemeyen kamu işyerlerine özgü sorunları gidermek için bir fırsata ve bunun için de 250 bin işçinin programlı ve kararlı bir mücadelesine dönüştürülmelidir. Aslında seçimlerden önce çerçeve anlaşmanın imzalanması gerekirken bitirilemeyen bu sözleşmeler için artık daha fazla beklemeye tahammülümüz kalmamıştır. Giderek derinleşen kriz ortamında her geçen gün aleyhimize işlemektedir. Konfederasyonumuz Türk-İş’in, bekleyerek veya sadece diplomasiyle çözüme ulaşılamayacağını, AKP iktidarının 7 yıldan bu yana emekçilere takındığı tavırdan anlaması gerekmektedir.  Kamu sözleşmeleri için bu ilgisizlik, kayıtsızlık sürdüğü takdirde Petrol-İş üyesi kamu işçileri önümüzdeki günlerde de protesto eylemlerini daha kararlı bir şekilde sürdüreceklerdir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

 

PETROL-İŞ SENDİKASI

MERKEZ YÖNETİM KURULU