ÖZELLEŞTİRMELERE KARŞI MÜCADELENİN YENİ ROTASI TARTIŞILDI

14.07.2003

 

 Özelleştirmelere karşı bugüne kadar yürütülen mücadelenin değerlendirildiği ve bundan sonraki mücadele için ortak politika, ortak dil, ortak duruş geliştirmeyi hedefleyen yönetici ve temsilcilerin katıldığı toplantı, 14 Temmuz Pazartesi günü Kocaeli’nde yapıldı.

 Ekonomist Mustafa Sönmez ve sendikamızın araştırma uzmanı Ayfer Eğilmez’in sunuş yaptığı toplantıya, özelleştirme kapsamındaki PETKİM, TÜPRAŞ, TÜGSAŞ, ESGAZ, İGSAŞ ve BURSAGAZ’ın bağlı olduğu 8 şubeden 88 temsilci ve şube yöneticisi katıldı.Genel Başkan Mustafa Öztaşkın, Genel Sekreter Mustafa Çavdar, Genel Mali Sekreter Adnan Özcan, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri İsmet Yiğit ve Genel Yönetim Sekreteri Mehmet Güray hazır bulundu. Toplantı, “Bir Özelleş0tirme Harekatı: Irak” başlığıyla düzenlenen kampanyanın sonuçlarını değerlendiren bir barkovizyon gösterisiyle başladı.  

Daha sonra Mustafa Sönmez bir sunuş yaptı. “Türkiye kapitalizminin 2 yıl önce büyük bir kriz yaşadı”ğını söyleyen Sönmez, “iç ve dış borçlarda büyük katlamalar meydana geldiğini ve kamu borcunun 183 milyar dolara yükseldi”ğini belirtti. “AKP hükümetinin cinlik peşinde” olduğunu vurgulayan Sönmez, “AKP’nin bildik özelleştirme programı dışında, orman arazilerinin ve tüm kamu mallarının satışını da gündeme getirmesini” eleştirdi. Önümüzdeki dönem “Hazine’nin 90 milyar dolarlık ödemesi olduğunu” hatırlatan Sönmez, “80 milyarını gene borçlanacak, özelleştirmeden gelecek olan ise sadece 1 milyar dolar” dedi. “Özelleştirme programıyla topluma suç ortaklığı teklif edildiğini” söyleyen Sönmez, “PETKİM’in satışından değil, 2 PETKİM daha kurulmasından, sanayiden ve üretimden yanayız” dedi.

Mustafa Sönmez’den sonra söz alan sendikamızın araştırma uzmanı Ayfer Eğilmez, Meclis’e sunulacak olan yeni özelleştirme yasa taslağının içerdiği tehlikelere dikkat çekti. Eğilmez, yeni tasarıyla “vergi muafiyeti gibi bir çok kolaylık getiriliyor, ihaleye girecek firmaların sayısı azaltılıyor, parasal kaynak yerine ‘teknik yeterlilik’ kavramıyla KİT’lerin bedavaya devredilmesinin yolu açılıyor” dedi. Eğilmez, bütün bu yöntemlerin, devralınan şirketin kaynaklarının boşaltılmasına yasal kılıf oluşturduğunu vurguladı.

Toplantının ikinci bölümünde ise “Bir Özelleştirme Harekatı:Irak” başlığıyla yürütülen kampanyanın sonuçları değerlendirildi ve yeni döneme ilişkin öneriler tartışıldı.Bu bölümün sunuşunu yapan Genel Başkan Mustafa Öztaşkın, kampanya döneminin başarılı geçtiğini vurguladı ve tüm üyeleri kutladı. Öztaşkın, “Şubat’tan bu yana yürüttüğümüz mücadele ses getirdi. Özelleştirmelerin ‘fiyasko ve soygun’ olduğu ortaya konuldu. Mitinglerimiz, özellikle kendi dışımızdakilere mesaj vermek açısından çok başarılıydı. Üyelerimiz mitinglere, ‘kamu-özel’, ‘özelleştirme kapsamında-kapsam dışı’ ayrımı yapmadan katıldılar. Bundan sonraki mücadelemiz de geçmişten dersler çıkartarak sürecektir” dedi. Özelleştirmeye karşı yürütülen mücadelede başarılı olmak için örgütlü duruşun önemine dikkat çeken Öztaşkın, "PETKİM, sadece özelleştirmeler açısından değil, Petrol-İş’in mücadelesi açısından da bir dönemeçtir” dedi.  

Genel Başkan’ın sunuşundan sonra, tartışma bölümüne geçildi. Tek tek söz alan işyeri temsilcileri ve şube yöneticileri, bugüne kadar yapılanları değerlendirdiler ve yeni döneme ilişkin görüş ve önerilerini sundular.