11.02.2011

Basın açıklaması...Basın açıklaması...

HÜKÜMET BU CİNAYETLERE DUR DEMEK İÇİN NE ZAMAN HAREKETE GEÇECEK?

Taşeronlaşma, müteahhitleşme öldürüyor, siyasi iktidar seyrediyor

Kahramanmaraş'ta özelleştirme sonrasında Park Holding'e devredilen Afşin-Elbistan Termik Santrali B ünitesine açık ocak yöntemiyle linyit kömürü üretilen sahada 3 gün arayla iki göçük yaşandı. Sahada 6 Şubat'ta meydana gelen göçükten sonra 8 Şubat'ta da ikinci göçük oldu. İlk göçükte 1 işçi yaşamını yitirirken 10 işçi de yaralanmıştı. İkinci göçükte de 1 işçi hayatını kaybetti, 5 işçi de yaralandı. Mühendis ve maden işçisi 9 emekçiye ise henüz ulaşılamadı.

Türkiye'nin dört bir yanında, hiçbir denetimin olmadığı maden ocaklarında, tersanelerde, organize sanayi bölgelerinde, iş merkezlerinde kuralsız, güvencesiz, denetimsiz, örgütsüz olarak çalıştırılan işçiler, emekçiler bunun bedelini canlarıyla ödüyorlar. İşçi sağlığı ve iş güvenliği kavramlarının unutulduğu, unutturulduğu, bu konularda hiçbir önlemin alınmadığı, daha çok kazanma, daha çok kar hırsının her gün yeni iş cinayetlerine davetiye çıkardığı taşeronlaşma-müteahhitleşme işçileri öldürüyor, ailelerin ocaklarını söndürüyor. Siyasi iktidar ise tüm bu iş cinayetlerini seyretmekle yetiniyor.

Ankara sanayi bölgeleri OSTİM ve İVEDİK'te 20 işçinin hayatını kaybettiği patlamanın ardından Afşin-Elbistan Termik Santrali'nin kömür üretim sahasında yaşanan göçüklerde iki emekçinin hayatını kaybetmesi, 9 işçi ve mühendise  ulaşılamaması nedeniyle üzüntümüz büyüktür. En büyük temennimiz odur ki  yeraltında kalan mühendis ve işçiler sağ salim kurtarılabilsin ve yaşamlarına kavuşabilsinler.

Üç gün arayla meydana gelen ve emekçilerin hayatına mal olan maden ocağı göçüğünde sorumlular bulunmalı ve yargı önüne çıkarılmalıdır. İş kazası değil adeta iş cinayeti olan bu olaylarda yaşamını yitiren emekçilere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyor, ailelerine ise geçmiş olsun diyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

PETROL-İŞ SENDİKASI