Basın bülteni... Basın bülteni...

2 Şubat 2011

PETROL-İŞ'İN 60 YILLIK MÜCADELE TARİHİNİN

BELGESELİ 1 ŞUBAT'TA İZLEYİCİLERLE BULUŞTU...

 

1950'den bugüne BİR MÜCADELE ÖYKÜSÜ Beyaz Perdede....

 

Sendikamızın kuruluşundan bugüne geride bıraktığı 60 yıl, bir belgesel filmle 1 Şubat akşamı, İstanbul-Beyoğlu'nda Ses Tiyatrosu'nda izleyicilerle buluştu. Siyasi parti liderlerinin, emek örgütlerinin genel başkanlarının, akademisyenlerin, meslek kuruluşları temsilcilerinin, politikacıların, demokratik kitle kuruluşlarının, 1950'den bu yana yaşanan döneme tanıklık etmiş sendikacıların, gazetecilerin, sendikamızın yönetici ve işyeri temsilcilerinin, direnişteki Bericap ve Polyplex Europa işçilerin katıldığı gala gecesi oldukça coşkulu geçti. Saat 19. 00'daki kokteylden sonra Ses Tiyatrosu'nda saat 20.00'de izleyicilerin karşısına çıkan ve Petrol-İş'in 60 yılını, ülkenin yakın dönem tarihiyle birlikte ele alan, aynı zamanda Türkiye işçi sınıfı mücadelesine de 60 yıllık bir perspektif sunan belgesel büyük bir ilgi gördü, coşkuyla izlendi.  

 

DSP Genel Başkanı Masum Türker, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, CHP Kocaeli Milletvekili ve sendikamızın 1978-1987 Dönemi Genel Başkanlarından Cevdet Selvi,  İşçi Partisi İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Demirkan, BDP İstanbul İl Başkanı Mustafa Avcı, Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, Genel Sekreter Mustafa Yağcı, TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk ve Genel Sekreter Gürel Yılmaz, Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi ve Eski Genel Başkanı Yener Kaya, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan S. İpekçi, Basın-İş Genel Başkanı Yakup Akkaya,  DİSK- Tekstil Başkanı Rıdvan Budak, Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu, Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş, Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Spor Emekçileri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit Albayrak, Birleşik Metal-İş Yönetim Kurulu Üyesi Celaleddin Aykanat, Yeni Parti İstanbul İl Başkanı Bihin Edige, Işık Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü Başkanı Prof. Toker Dereli, Yaşam Radyo Genel Koordinatörü Mehmet Gözcü, Belediye İş Eski Genel Başkanı Fuat Alan, Kocaeli Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Selamoğlu, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzettin Önder, Marmara Üniversitesi  İİBF Çalışma Ekonomisi Bölümü Öğretim  Üyeleri Yrd. Doç. Özgür Müftüoğlu, Yrd. Doç. Berna Güler Müftüoğlu, Maltepe Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Atilla Özsever, Kocaeli Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Aziz Çelik, gazeteci- yazarlar Sennur Sezer, Masis Kürkçügil, Ali Şimşek, tiyatro oyuncusu Orhan Aydın, Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Görevlisi, feminist yönetmen Feryal Saygılıgil, Ulusal Kanal Emek Dünyası yapımcısı Esin Ergenç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi, EGB Başkanı Celal Toprak, Cumhuriyet  Gazetesi Ekonomi Müdürü Hasan Eriş, Bugün Gazetesi yazarı Perihan Çakıroğlu, fotoğraf sanatçısı Şakir Sağlam, feminist yazar Ayşe Düzkan gala gecemize katılanlar arasındaydılar.

 

Geleneğimizde mücadele ve dayanışma var

Bir Mücadele Öyküsü belgeselinin gösteriminden sonra söz alan sendikamız Genel Başkanı

Mustafa Öztaşkın yaptığı konuşmada tüm katılımcılara teşekkür ederek şunları söyledi:

 

 “Geleneğimizde mücadele ve dayanışma var, savaşa karşı durma var, geleneğimizde eşitlik ve özgürlük için mücadele var, demokratik duruş ve sınıf mücadelesi tavrı var... Umudumuz ise başka bir dünya kurmak. Burada bizleri yalnız bırakmadınız, biz sizlerle birlikte varız. Bu öykü hepimizin öyküsü; işçi, sanatçı, bilim insanı, siyasetçi, emek dostu herkesin öyküsü. Bu mücadeleyi birlikte verdik. Hepinize buradan teşekkür ediyorum. Böyle bir film yapmayı planladığımızda bu işi ticari olarak yapacak pek çok kişi olduğunu biliyorduk. Ama biz bu işe gönül veren, samimi ve genç bir ekiple çalışmayı uygun gördük. Özüm Seda Güler ve Özgür E. Arık;  bu iş için çok çalıştılar... Arkada yine çok genç bir ekip vardı, onlar da çok çalıştılar... Yönetmenlere ve tüm çalışma ekibine çok çok teşekkür ediyorum.”

 

Daha sonra siyasi partilerin liderleri, akademisyenler sahneye davet edildi. Yapılan konuşmalardan sonra Bir Mücadele Öyküsü belgeselinin hazırlanmasında emeği geçenlere birer teşekkür plaketi verildi.

 

Dokumenta Film tarafından iki yıllık bir çalışmayla hazırlanan “Bir Mücadele Öyküsü” adlı belgesel, Petrol-İş'in 60 yıllık mücadele tarihini, çeşitli dönemlerde görev almış sendika yöneticilerinin, grevlere tanıklık etmiş işçilerin ve sınıf mücadelesine emek vermiş aydınların tanıklıklarıyla aktarıyor. Beykoz'da küçük bir dükkanda kurulan ve bugün ülke çapında bir sendikaya dönüşen Petrol-İş’in mücadele öyküsü; fotoğraflar, belgeler ve tanıklıkların yanısıra canlandırmalarla perdeye yansıdı.

 

Bundan tam 47 yıl önce Berec Pil Fabrika’sında greve çıkan Petrol-İş üyesi işçiler, “Keşanlı Ali Destanı”nı izlemek için Beyoğlu'ndaydılar... 47 yıl sonra bu kez, Çorlu Avrupa Organize Sanayi Bölgesi'nde 70 gündür direnen Petrol-İş üyesi Polyplex Europa işçileri ile  direniş çadırlarına dahi tahammül edilemeyen ve çadırları sökülen, 40 gündür Gebze'de Bericap işyeri önünde direnen Petrol-İş üyesi işçiler Beyoğlu'nda Bir Mücadele Öyküsü'nü izliyorlardı. 

 

Emeğin kavgasını unutturmamak ve geleceğe hep birlikte taşımak için izleyicileri bir kez daha, Beyoğlu'nda  “Bir Mücadele Öyküsü”nde buluşturan Petrol-İş, geçmişinden aldığı bu birikim ve deneyimle, iş, ekmek, demokrasi, insan hakları ve özgürlük mücadelesini sürdürecek.   

 

PETROL-İŞ SENDİKASI

MERKEZ YÖNETİM KURULU

 

 

 

.